Angajații de la Telefonul Copilului, specializați în prevenirea consumului de droguri și intervenție în situații de criză
iulie 25, 2024
Beneficiarii Centrului de zi pentru persoane cu dizabilități „Casa Soarelui“ și cei ai Centrului de Recuperare „Micul Prinț“, adulți și copii, cu vârste între 0 și 42 de ani, sărbătoresc astăzi Ziua Mondială a Sindromului Down. Ateliere de creație, jocuri, întreceri, muzică, dulciuri și multă voie bună sunt surprizele pe care personalul celor două centre, aflate în componența Complexului de Serviciii „Cristian“, le-a pregătit sărbătoriților zilei.
Complexul de Servicii „Cristian“ functionează în cadrul DGASPC Brașov și asigură servicii de îngrijire, educație și abilitare/reabilitare (masaj, fizioterapie, kinetoterapie, logopedie), precum și programe educaționale, de recreere, de socializare, de consiliere și de dezvoltare a deprinderilor de viață independentă pentru 80 de copii și adulți cu dizabilități, precum și sprijin și consiliere pentru părinti/reprezentanți legali.
În anul 2006, Organizaţia Internaţională a Persoanelor cu Sindromul Down a decis, în mod oficial, celebrarea zilei dedicate Sindromului Langdon – Down pe 21 martie. Adică cea de-a 21-a zi a lunii a treia din fiecare an, ca urmare a afecțiunii genetice care cauzează sindromul în cauză: persoanele cu sindrom Down prezintă 47 de cromozomi (în loc de 46), cu 3 cromozomi în perechea 21 (în loc de 2).
Cinci ani mai târziu, pe data de 19 decembrie 2011, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a declarat ziua de 21 martie drept „Ziua mondială a sindromului Down”, recomandând tuturor statelor membre, organizaţiilor internaţionale, agențiilor/organizațiilor din sistemul ONU, precum şi societății civile, să ajute la popularizarea greutăților aferente acestei boli cromozomiale prin sensibilizarea opiniei publice. Prima ediție a acestei zile a avut loc în anul 2012.