21 Martie, Ziua Mondială a Sindromului Down

Ziua Mondială a Sindromului Down

Beneficiarii Centrului de zi pentru persoane cu dizabilități „Casa Soarelui“ și cei ai Centrului de Recuperare „Micul Prinț“, adulți și copii, cu vârste între 0 și 42 de ani, sărbătoresc astăzi Ziua Mondială a Sindromului Down. Ateliere de creație, jocuri, întreceri, muzică, dulciuri și multă voie bună sunt surprizele pe care personalul celor două centre, aflate în componența Complexului de Serviciii „Cristian“, le-a pregătit sărbătoriților zilei.

Complexul de Servicii „Cristian“ functionează în cadrul DGASPC Brașov și asigură servicii de îngrijire, educație și abilitare/reabilitare (masaj, fizioterapie, kinetoterapie, logopedie), precum și programe educaționale, de recreere, de socializare, de consiliere și de dezvoltare a deprinderilor de viață independentă pentru 80 de copii și adulți cu dizabilități, precum și sprijin și consiliere pentru părinti/reprezentanți legali.

În anul 2006, Organizaţia Internaţională a Persoanelor cu Sindromul Down a decis, în mod oficial, celebrarea zilei dedicate Sindromului Langdon – Down pe 21 martie. Adică cea de-a 21-a zi a lunii a treia din fiecare an, ca urmare a afecțiunii genetice care cauzează sindromul în cauză: persoanele cu sindrom Down prezintă 47 de cromozomi (în loc de 46), cu 3 cromozomi în perechea 21 (în loc de 2).

Cinci ani mai târziu, pe data de 19 decembrie 2011, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a declarat ziua de 21 martie drept „Ziua mondială a sindromului Down”, recomandând tuturor statelor membre, organizaţiilor internaţionale, agențiilor/organizațiilor din sistemul ONU, precum şi societății civile, să ajute la popularizarea greutăților aferente acestei boli cromozomiale prin sensibilizarea opiniei publice. Prima ediție a acestei zile a avut loc în anul 2012.

Sari la conținut